Vandellós I. Detalls de l’accident i el CSN

Anna Rosa Martinez
Publicat a El Triangle 26-oct-2009 . Anna Rosa Martínez. Delegada de Greenpeace a Catalunya.

Fa vint-i-tres anys, Hispano-Francesa de Energía Nuclear (Hifrensa), que operava la central nuclear de Vandellòs I, va ignorar repetidament el requeriment del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) de continuar el procés de re-avaluació de la seguretat de la central, en virtut del qual s’havia d’implantar amb caràcter d’urgència cinc modificacions imprescindibles des del punt de vista de la seguretat. El CSN, en una demostració de la connivència amb la indústria que encara presideix la seva actuació, va permetre que Vandellòs I continués funcionant tot i tan flagrant i perillosa desobediència. El 19 d’octubre de 1989, es va produir un incendi a les turbines de Vandellòs I que va provocar la caiguda de la majoria dels sistemes de seguretat. Només el treball valent d’alguns tècnics de la central i dels bombers va evitar que la temperatura del reactor acabés de pujar els 3 ºC que haguéssin provocat l’alliberament d’almenys 200 tones de diòxid de carboni radioactiu a l’atmosfera i qui sap si també la fusió del nucli de la central nuclear. El cost de les reparacions exigides per un CSN pressionat per la mobilització popular van fer que Hifrensa decidís tancar Vandellòs I, ja que no se’ls va permetre repercutir aquest cost en la tarifa elèctrica, com pretenien.

Vint anys més tard, són massa les lliçons que ni les companyies elèctriques ni el CSN ni la resta del lobby nuclear a Espanya no ha après de l’accident de Vandellòs 1. El juny d’enguany, el CSN va emetre un dictamen favorable al perllongament per 10 anys del funcionament de la central nuclear de Garoña tot i que aquesta, que ni tan sols compleix amb la normativa vigent, no havia aplicat el programa de millores que el CSN li va ordenar el 2006. I ho ha fet amb nocturnitat i traïdoria, tot saltant-se el requeriment legal d’establir, abans de setembre de 2008, un Comitè Assessor per a la Informació i la Participació Pública sobre la Seguretat Nuclear, com ha denunciat Greenpeace. Però no cal anar a Garoña: fa un mes El País informava el setembre d’enguany que el CSN encara no havia donat el vistiplau al pla d’acció proposat per ANAV per corregir les deficiències que van conduir a la fuita radioactiva de novembre de 2007. Heu vist que el CSN hagi exigit que Ascó I romangui aturada tot aquest temps?

Que les centrals nuclears són ara 20 anys més velles que ho eren l’any 1989 és trivial; el subsegüent deteriorament de la seguretat, no. Arreu del món, operadors i reguladors han identificat problemes d’envelliment prematur com ara la vibració de canonades, amb els esquerdaments, fuites o trencaments que alhora causen una corrosió severa, que ocasionen fuites i trencaments encara pitjors. Per no parlar de l’esquerdament per corrosió sota tensions que afecta el vas del reactor de Garoña. Al problema de l’envelliment s’hi ha d’afegir que la transició a la competència en el marc de l’alliberament del sector elèctric va dur a un acomiadament de matèria grisa de les centrals nuclears i a una gravíssima erosió de la cultura de la seguretat en els seus operadors. Un deteriorament que fins i tot el CSN ha hagut de reconèixer, en el cas de l’accident de Vandellòs II, degut a la degradació del sistema d’aigües essencials, i en el de la fuita d’Ascó I, escàndols que l’opinió pública va conèixer només gràcies a Greenpeace.

L’any 2002, l’Audiència Provincial de Tarragona va absoldre els quatre imputats per l’incendi, i l’any 2002 el Tribunal Constitucional va anul·lar la multa de 70 milions sol·licitada per l’accident. Quines poden ser, a la llum dels fets, les lliçons, vint anys més tard, de l’incendi de Vandellòs I? Per a la indústria, que podia actuar – i pot seguir actuant — amb impunitat a l’aixoplug del CSN. Per a nosaltres: que la única central nuclear segura és la central nuclear desmantellada.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s