Cremant nuvols passa el sol..

Les metafores del poetes s’avançan a la ciència. En Joan Margarit feia  servir el verb cremar per alguna cosa més que per vapor d’aigua… i ara apareix aquesta noticia a vilaweb.cat.

Descobreixen el ‘Sant Grial’ del canvi climàtic, partícules biològiques que alteren la formació de núvols
18/05/2009 14:04 MADRID, 18 (EUROPA PRESS)

Científics de la Universitat de San Diego (EUA) han descobert el ‘Sant Grial’ del canvi climàtic, partícules biològiques que n’alteren la formació dels núvols i la conformació de gel, l’evidència “més directa” de l’existència d’aquest fenomen a la Terra, segons els experts.

“Si entenem la font d’aquestes partícules en la formació dels núvols, així com la seva abundància, podrem determinar-ne l’impacte en el clima”, ha explicat el director del projecte, Kerry Pratt. Així, els experts van prendre mostres de gotes d’aigua i de residus cristal·lins al cel des d’un avió el 2007.

Concretament, aquests es componien de partícules biològiques com ara bacteris, espores de fongs i plantes. Segons els experts, aquest estudi demostra ‘in situ’ i per primera vegada la implicació directa d’aquestes partícules en el procés de formació de ‘núvols de gel’ a l’atmosfera, segons recull el portal ‘Science Daily’.

Els efectes d’aquestes, que són transportades per l’aire, en la formació dels núvols, ha suposat un dels aspectes més difícils per a l’estudi del clima. En el camp del canvi climàtic, l’activitat d’aquestes partícules en els núvols representa el que els científics consideren la major incertesa per a la predicció de futurs models en el canvi climàtic.

En aquest sentit, procedeixen de la pols atmosfèric, del sutge, de la sal del mar, a més de materials orgànics, que viatgen a l’aire durant llargues distàncies pels núvols. Al voltant d’aquests nuclis, l’aigua i el gel a l’atmosfera es condensen i precipiten. Els científics estan intentant entendre com la formació de núvols desenvolupa un paper crític tant en el refredament de l’atmosfera com en els processos de precipitació.

Els resultats demostren que les partícules biològiques que es transporten durant llargues distàncies a l’atmosfera ajuden a induir la formació de gel en els núvols en funció de la seva procedència. Segons l’estudi, l’evidència inicial està suggerint cada vegada més que la pols transportada de l’Àsia podria influenciar la precipitació a l’Amèrica del Nord, per exemple.[FIN]

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s