LLadres de tres mans

El pes dels impostos sobre el PIB és avui del 41 %, mentre que el 1986 era del 16 %. Això significa que l’Estat és el gran motor de l’economia a Espanya i depèn de la política d’inversió pot enriquir uns territoris o arruïnar-ne uns altres.

El conseller Antoni Castells va coescriure un article a l’European Economic Review on explicava que Espanya és un dels llocs del món on la política condiciona més les inversions, i demostrava que les comunitats reben diners en funció de qui guanya les eleccions. La majoria s’equilibren amb l’alternança de PSOE i PP, però Catalunya sempre en surt perjudicada.

L’Estat té avui tot el poder no només en qüestions inversores. Té tot el poder a tot arreu. Ho regula tot i ho decideix tot. Decideix el flux de les migracions, els propietaris dels grans mitjans, té el control de l’energia, les grans infraestructures: autopistes, ports aroports… I l’Estat ha decidit no només canviar de locomotora de l’economia productiva, cosa que es va dir al principi que la desinversió a Catalunya es fes escandalosa. El tema va més enllà del finançament. S’ha decidit ensorrar Catalunya, literalment, començant per la moral. No és ni tan sols una qüestió d’interessos: és odi i xenofòbia.

Ara s’ha de negociar el finançament i no s’han preocupat ni de variar la faula del “pobret extremeny”, que Rodríguez ha tret a relluir de nou. Solbes se’n fot directament i ha enviat a la primera trobada representants de tercera fila. Els escolanets d’aquí fan d’eco –per això són on són– i Iceta i Iniciativa per Catalunya han dit que el finançament que planteja CiU és insolidari.

No guarden ni les formes perquè calculen que han acabat ja amb la capacitat de reacció. El govern de la Generalitat és un simple ordenança i a Catalunya han arribat en deu anys dos milions de persones que han capgirat els equilibris. ¿Algú s’ha plantejat per què fan morir la pobra gent en barquetes a l’estret de Gibraltar i cada any entren per Barajas entre 600.000 i 700.000 hispanoamericans amb visat de turista que es queden a treballar?

La crisi que pateix Catalunya ha estat acuradament planificada des de la FAES i la Fundación Pablo Iglesias, els think tanks popular i socialista, que de “contenidors de pensament” tenen el mateix que tenia Quevedo quan anomana els catalans “ladrones de tres manos” i declarava que “en tanto que en Cataluña quedase algún solo catalán, y piedras en los campos desiertos, hemos de tener enemigo y guerra”. Ho porten al codi genètic, però ara tenen tot el poder de la tecnologia i les finances per liquidar “el problema catalán” d’una vegada. De soca-rel.

Article d’Eugeni casanova. Publicat a eldebat.cat. maig 2008

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s