El que val descontaminar o el cost de les negligencies

Vilaweb. DILLUNS, 10/09/2007
L’aqüífer de Torelló tindrà un nou sistema de descontaminació
A finals de l’any 2000 s’hi va detectar una gran concentració de percloretilè i tricloretilè

Des de fa uns dies s’està treballant en la implantació del nou sistema de depuració de la contaminació de l’aqüífer de Torelló a la zona de Puigbacó. Aquesta actuació, impulsada per l’Agència Catalana de l’Aigua, es fa per tràmit d’emergència, i servirà per continuar el procés de depuració de les aigües. Tot i que la inversió inicial és quantiosa, el nou sistema tindrà uns costos de manteniment molt més baixos que no pas fins ara.

Precisament, dimarts passat el govern de la Generalitat va prendre l’acord de destinar un total de 753.558 euros al finançament d’aquest projecte. Es calcula que el termini de l’actuació serà d’entre 3 i 4 mesos.

El nou sistema consisteix en la implementació d’una pantalla impermeable que, per un sistema de decantació, farà passar l’aigua per un reactor de carbó actiu. El motiu de l’elecció d’aquest sistema és que donarà els mateixos bons resultats que el sistema actual, però amb uns costos de manteniment netament inferiors. A partir de la implantació d’aquest sistema, el principal cost de manteniment (el canvi del carbó actiu) no passarà dels 12.000 euros anuals. La pantalla de ciment-bentonita tindrà una llargada d’uns 190 metres i s’instal·larà a la zona de Puigbacó. L’aigua de l’aqüífer es filtrarà a la pantalla a través del carbó actiu i, un cop descontaminada, tornarà a la llera del Ges. En principi, es mantindran en funcionament els altres dos punts de tractament, tot i que la idea és que un cop estigui a ple rendiment de pantalla impermeable, deixin de funcionar.

A finals de l’any 2000 es va detectar la contaminació de l’aigua del pou de la zona esportiva, un dels principals punts d’abastament del municipi. Concretament s’hi va localitzar percloretilè i tricloretilè, en una concentració set vegades superior a la màxima tolerada per la normativa europea.

Des d’aleshores i després de clausurar el pou, l’Agència Catalana de l’Aigua, en col·laboració amb l’Ajuntament de Torelló, va iniciar un seguit d’actuacions tècniques per garantir el subministrament d’aigua a la població i determinar el focus de la contaminació. L’origen de la contaminació es va localitzar a la zona de Puigbacó. Immediatament es van implementar dos sistemes de sanejament, l’un al mateix focus de la contaminació (bombant l’aigua contaminada, tractant-la amb stripping i retornant-la al riu) i l’altre a la planta de tractament dels jardins de Can Parrella (amb una barrera hidràulica formada per sis pous i un tractament de l’aigua amb un filtre de carbó actiu). Gràcies al tractament d’aquestes dues estacions, actualment l’aigua del pou contaminat és potable.

Després de cinc anys de tractament de les aigües, s’ha avaluat que, per assolir un nivell de potabilitat a les aigües, com a mínim s’hi haurà de continuar treballant 15 o 20 anys. El cost del tractament actual és de 215.000 euros l’any, la qual cosa significa que el cost acumulat dels anys de tractament frega el milió d’euros. A aquesta xifra cal sumar-hi la inversió inicial que hi va fer l’Agència Catalana de l’Aigua. Per tant, les actuacions i manteniments de l’ACA des que es va detectar la contaminació estan al voltant dels 2,5 milions d’euros.

Davant d’això, l’ACA s’ha plantejat implantar un sistema alternatiu de tractament de les aigües contaminades, que sigui més sostenible. Després d’estudiar alternatives s’ha escollit el sistema que sra s’està instal·lant.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s