Les famílies van destinar el 45% de la seva renda a finançar la compra d’habitatge en el segon trimestre

MADRID, 14 d’agost (EUROPA PRESS) vilaweb-europa press

Les famílies espanyoles van destinar el 44,8% de la seva renda bruta disponible a finançar la compra d’habitatge en el segon trimestre de l’any, gairebé dos punts més que al tancament del 2006 i la xifra més alta de tota la sèrie històrica, segons les últimes dades del Banc d’Espanya recollits per Europa Press.

Aquest percentatge contrasta amb el 36,7% de la renda bruta familiar que calia destinar amb aquesta finalitat el 2005 i amb el 35% que destinaven les famílies a la compra d’habitatge el 2004.

Les dades de l’autoritat monetària indiquen que l’endeutament de les llars per la compra d’habitatge continua creixent de manera gradual, atès que en el primer trimestre, les famílies van destinar el 43,6% de la seva renda a finançar l’adquisició d’habitatge, vuit dècimes menys que en el segon trimestre.

A pesar del menor increment dels preus de l’habitatge entre abril i juny respecte a etapes anteriors, l’euríbor ha encadenat el juliol el vint-i-dosè mes consecutiu de pujada, situant-se per sobre del 4,5% i aproximant-se a taxes que no es coneixien des dels primers mesos de 2001, el que ha obligat als espanyols a destinar un percentatge més gran de la seva renda a l’adquisició d’habitatge.

Tot i això, el preu mitjà de l’habitatge lliure es va situar al tancament del primer semestre d’aquest any (2.054,5 euros per metre quadrat, un 5,8% més) en la menor taxa de pujada des de finals de 1998, data del començament del ‘boom’ que el sector ha vingut registrant des d ‘aleshores.

Amb tot, l’augment de l’esforç financer de les llars per compra d’habitatge està en línia amb l’augment de l’import mitjà de les hipoteques. Fins a maig, l’esmentat import es va situar en 150.810 euros, fet que suposa un increment del 7,6% respecte al mateix mes del 2006, segons l’estadística d’hipoteques publicada pel Instituto Nacional de Estadística INE.

UN HABITATGE COSTA 7,2 VEGADES LA RENDA DISPONIBLE

Així, en el segon trimestre de l’any el preu d’un habitatge de tipus mitjà (93,75 metres quadrats) era 7,2 vegades superior (7,1 vegades el 2006 i 6,7 vegades el 2005) a la renda bruta disponible d’una llar mitjà, de manera que l’esforç anual de les famílies per finançar la compra del seu habitatge ha seguit creixent en els últims exercicis, si bé s’ha estabilitzat respecte als últims trimestres.

Descomptant les deduccions de les quals es beneficien les famílies per compra d’habitatge a través de l’IRPF (un 15% amb caràcter general fins a un màxim de 9.015 euros anuals), les llars van destinar el 36% de la seva renda bruta disponible a finançar l’adquisició del seu habitatge en el primer trimestre, xifra també superior al 30,1% que va caldre en l’any 2006.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s