L’OTAN rebutja l’energia nuclear en un informe

L’organització atlàntica aposta pels recursos ‘nets’, l’estalvi i l’eficiència per motius financers i de seguretat
Publicat a El Triangle 10-maig 2007
L’OTAN considera que «la millora de l’eficiència energètica pot ser la via més ràpida, barata i efectiva per gestionar els problemes del subministrament d’energia a llarg termini. L’estalvi pot reduir la dependència de les importacions energètiques de països inestables i ajudar també en el front ambiental». Aquesta afirmació, que podria semblar extreta d’un manual de qualsevol organització ecologista, està escrita en l’informe Energia i seguretat, que l’eurodiputat holandès Jos van Gennip va presentar a l’Assemblea Parlamentària de l’OTAN celebrada al Quebec del 13 al 17 de novembre de l’any passat. En el mateix document s’afegeix que «les energies renovables tenen la virtut de ser no solament netes i potencialment abundants, sinó que poden augmentar la seguretat energètica i reduir la dependència de combustibles fòssils importats».

No és aquesta la primera vegada que l’organització atlàntica qüestiona l’energia nuclear com a alternativa. Fins i tot, l’any 2000 donava arguments com els que utilitzaven els ecologistes dels anys setanta, els més implicats en el moviment antinuclear. El resum d’aquestes raons és que «és cara, insegura i manca de solució per als residus i la proliferació». Aquest informe de l’OTAN va ser difós el 26 d’abril passat, en la XXI Conferència Catalana per un Futur sense Nuclears i Energèticament Sostenible, organitzada pel Grup de Científics i Tècnics per un Futur no Nuclear (GCTPFNN).

Un dels ponents en aquest acte, l’enginyer Joaquim Corominas, membre del GCTPFNN i director de l’empresa Ecoserveis, explica que una de les qüestions que més evidencien com es qüestiona des de l’OTAN l’energia nuclear com a opció de futur es refereix a la fusió nuclear com a nova tecnologia per generar energia. En aquest informe s’afirma que «fa 50 anys molts físics pensaven que la fusió nuclear era a trenta anys de la seva viabilitat comercial. L’Associació americana de les Ciències i de les Arts ha informat recentment que la fusió és encara 35 anys del seu ús comercial; avenços vistos com a imminents en un moment encara no s’han materialitzat, malgrat que científics continuen insistint-hi amagant el problema». Corominas diu que, si «s’extrapola el particular llenguatge dels organismes internacionals, es veu que hi ha una clara desqualificació de l’energia nuclear com a opció vàlida de futur».

En una altra de les crides de l’OTAN de la tardor passada a favor de les energies renovables es constata que «hi ha un camp immens per recolzar la recerca en energia solar, per promocionar-ne el desenvolupament i encoratjar l’ús de les noves tecnologies de finestres i d’altres d’innovadores per climatitzar, escalfar i il·luminar els habitatges; els beneficis econòmics i ambientals són potencialment enormes». D’on ve, però, l’alarma que hi ha a l’OTAN –o, com a mínim, en bona part de les seves estructures– per l’energia nuclear? En aquest informe –així com en alguns d’anterios ja s’hi feien referències– s’al·ludeix al preu de les centrals, a la seguretat de les instal·lacions, a la constatació de la manca de solució definitiva per als residus i a la proliferació nuclear.

En aquests moments, la inversió necessària per fer una central nuclear és superior a 3.000 milions d’euros. El suport creditici en l’estament financer és inviable i només es pot fer amb l’aval públic. En relació amb la seguretat, els dirigents atlàntics veuen amb preocupació com, davant l’actual tensió internacional, les centrals esdevenen un potencial objectiu militar. L’OTAN tampoc no amaga la seva inquietud pel fet que a les centrals, a part de fer energia, s’hi fa també plutoni a partir del combustible gastat. Així, reconeix que «el risc que el plutoni dels reactors sigui desviat i emprat per fer explosius nuclears, certament, existeix». Això ja ho deia l’any 2000, però també el 1973. Com els ecologistes. f

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s