Quant guanya el meu cap?

publicat a l’avui el 18/10/2006

El sou mitjà del director general de l’empresa catalana puja a 80.719 euros bruts l’any dimensió · Les companyies grans paguen el doble que les petites

Si vostè és director general d’una multinacional que ven al mercat espanyol més de cinc-cents milions d’euros pot ser un dels pocs afortunats amb un sou brut de més de 235.083 euros l’any, compensacions extrasalarials a banda. Aquesta és la quantia màxima -la mitjana als grans grups se situa en els 171.466 euros- que poden assolir les primeres espases de les principals empreses catalanes, una xifra que acostuma a completar-se amb retribucions en espècie, com cotxe, mòbil, targeta de crèdit, assegurances mèdiques i, fins i tot, accions de la companyia.

“Els salaris dels directius creixen amb la dimensió de l’empresa: fins a 2,5 cops en el cas de la direcció general i dos cops per a la resta dels executius”, va explicar ahir Francesc González, soci director de la consultora de recursos humans ICSA, que, juntament amb Laboris, ha elaborat una àmplia anàlisi de les retribucions dels quadres directius a Espanya. La retribució mitjana dels directors generals a Catalunya -inclou empreses de totes les dimensions- se situa en els 80.719 euros.

Un sou deu vegades superior

Ser el màxim responsable del funcionament d’una societat està molt ben valorat, tant com per tenir un sou mitjà cinc vegades superiors -deu en el cas de les grans multinacionals, que paguen un 15% més que les firmes locals- que la resta de treballadors de l’Estat. De fet, el salari mitjà dels assalariats espanyols va elevar-se l’any passat a 16.017,6 euros.

Després del director general se situa en remuneració el màxim responsable del departament comercial i, tot seguit, el cap de l’àrea financera. No obstant, cal remarcar que l’àrea comercial rep una retribució variable significativament més alta que altres departaments, que pot arribar a representar fins al 30% del màxim responsable de les vendes de la companyia.

“El nombre de persones que reben un sou variable creix amb la dimensió de l’empresa, però alhora decreix el seu valor en relació amb el fix”, va comentar González. La mateixa situació es dóna en el cas del pagaments en espècie: gairebé la meitat dels directius de grans empreses gaudeix de, com a mitjana, set conceptes extrasalarials per només dos en el cas de petites empreses. “Dissenyar una bona política de retribucions és fonamental per captar i retenir talent i per contractar l’equip directiu de l’empresa”, va dir Ernesto Poveda, soci d’ICSA.

La retribució d’un executiu depèn del sector on treballa, ja que les activitats més dinàmiques poden arribar a oferir fins a un 20% més de sou que altres de més estancades. La comunicació, la indústria i la construcció són en aquests moments els sectors més dinàmics de l’economia catalana, mentre que els que estan patint les conseqüències de la deslocalització, com el tèxtil, són els més estancats.

Un 20% no són universitaris

Finalment, l’estudi desvela que al voltant del 20% dels directius no tenen formació universitària, mentre creix cada vegada més la presència de programes o cursos de postgrau en els currículums dels executius catalans. En aquest punt destaca especialment el director general de recursos humans, un departament on el 44% dels caps han realitzat algun curs formatiu un cop acabada l’etapa universitària.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s