Una pediatra bielorussa alerta que només el 10% dels nens de la regió veïna de Txernòbil neixen sans


L’antiga cap de Pediatria de la regió de Buda-Koixeliovo, a Bielorússia, afectada per l’explosió de Txernòbil, assegura que ara, vint anys després de l’accident, només el 10% dels nens d’aquella zona neixen sans. Valentina Smolnikova diu que la gran quantitat i varietat de malalties, moltes d’elles inusuals entre els més menuts, és alarmant. Smolnikova és actualment presidenta de l’Associació pels Nens de Txernòbil, i aquests dies és a Barcelona convidada pel Grup de Científics i Tècnics per un Futur no Nuclear.

La mirada de Valentina Smolnikova a l’exposició “Hi havia una vegada Txernòbil”, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, és diferent de la de la resta de visitants. Ella era cap de Pediatria de la regió de Buda-Koixeliovo, a Biolorússia, quan va passar l’accident de la nuclear. En pocs dies, el 70% del núvol radioactiu de Txernòbil va arribar a aquesta regió veïna. La doctora Smolnikova, com molts altres pediatres, va decidir quedar-se a la zona contaminada per donar atenció als malalts, conscient del risc que suposava per a la seva pròpia salut.

Des de fa vint anys ha tractat milers de nens afectats per la radiació. Ara, diu, molts d’aquests nens, que ni tan sols són fills de la catàstrofe, sinó néts, pràcticament no saben res de la catàstrofe, però estan patint un ventall de malalties que, segons Smolnikova, és molt ampli i alarmant; malalties que abans només tenien persones d’avançada edat, oncològiques, del sistema endocrí, sobretot un percentatge molt elevat de les malalties del sistema nerviós. També apareixen casos greus de malalties de ronyons i cardiopaties.

La pediatra assegura que només un 9 o 10% dels nens d’aquesta regió bielorussa neixen sans. Les xifres totals de morts i afectats per la radiació no són gens clares, però alguns informes científics calculen que fins ara han mort de 30.000 a 60.000 persones per càncers lligats directament a l’accident nuclear.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s